Saturday, February 26, 2011

::.. STATUS FACEBOOK..::

balik2 jerkk dari pasar lambak td terus on9..
ermmm bukak ym n fb 
tiba2 jerk bile baca satu status kat fb nie..
agak sikit mcm sakit hati lah bukan ape
ermm seperti memperkecil kn org2 yang belajar di timur tgh..
kie bukan nk mempertahan kan tp jagan lah buat status mcm tue
korg sendiri tengok n lihat sendiri hah jgn lupe baca status nie
klik kat gambar lau x nampak






hah korg baca lah.... budak nie memaksud kan yang mane 
belajar di universti oversea seperti mesir jordan dan yang same wktu dengannye
xmendatangkan kualiti... eh betul ke???? kepada budak nie
lau nk kuarkan statu tue baik2 sikit lah yeww sbb statu kau tue umum
umum sgt2 so hati2 lah yewrrrrkkk
hurmmm xtaw lah nk kate ape.. cume nk suh dia belajar kat mesri
dulu baru dia taw mcm mane kualiti budak2 yang study kat sane
ok lah korg sendiri boleh bagi komen
ermmm bgi kie semua universiti ada kualiti masing2.....
ermm k lah malas nk citer lagi... sampai sini jerkkk salam ahad .....

10 comments:

  1. lmpang jerk klu tw spe dak 2...dy xtw kt ngra msir ag bnyk ilmu....gram yerk!!

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. assalammualaikum...ooo i c.....camni upenye adab plajar2 mesir ea....no base langsung.....self delirium is zero...
    hello cik adik,,,its up to u,,,,ini adalah fakta n bukannya auta....n why u sould get in touched?!!!...klau ko dh bgga sgt kat ngri yg djajah kafir laknatullah tu,,,ko g mahkamah,,ko gugurkan kewarganegraan MALAYSIA ko tu.....ko ckp mcm tu mcm ko mmperlekehkan ruang ilmu kat negeri sendiri....UNIVERSITI KAT MESIR GET RANKING 3000-4000...jaoh bbeza kat malysia get ranking 500 teratas....so ape lg ko nk kate?!!
    komen org je lebih,,tp diri sendiri xde hujah nk diutarakan....org bkaji pd kajian,,,,bukannya mcm ko bkaji pd dalil AQLI,,org bkaji pd dalil naqli u know....tngok care marah org tu je dh tahu org tu rendah peradaban diri...base inself zero...perempuan lg tu....adoyai.....bg salam pun x dh mcm org kafir ikut main sdp je nk lempang org....hahhaa...kalau aku teramat malu ADAB ZERO...blaja tggi2 tp self delirium n anjakan paradigma x de lgsung.....sedar la woi
    !!!....

    ReplyDelete
  4. pndgn orang awam. beginilah. kalo sruh kritik sume org pndai kn??

    ReplyDelete
  5. arif abqar=...of course....
    aku x kate universiti kat bumi arab x bgus n aku x kutuk pun...aku bckap pd fakta dan bukannya pd auta...n mngapa org mesti trsa hati??...ayoyo...
    aku kluarkan statement tu,,,klau boleh aku nk simpulkan sekali mnjdi satu artikel...
    SBB aku benci ada ramai pljar2 oversea pndang sinis n rendah pd ruang ilmu kat malaysia sdgkan universiti di malaysia jauh lebih cemerlang berbnding kbnyakan dunia...tngok je commentor prempuan kat atas tu,,,lgsung x mnunjukkan adab seorang muslimah...camtu ke rupe dan adab org yg blaja di bumi anbiya..?!!!...bukankah bumi arab pnuh barokah...so mngpe mesti ade org yg mcm tu n org yg punye blog ni dgn kurang ajarnye mencuri status milik org lain dan sewenang2nya letak kat blog dy....adoyai org mcm ni mmg xde adab lgsung...blaja ilmu agama tp curi hak milik org lain....dosa tu..mana perginya hukum hakam yg dibelajar...manusia2....sedar2 lah whai insan2...statement tu memang umum sbb tu ade dlm internet n aku forwardkan apa yg aku keep in on this media....so what kn??...

    ReplyDelete
  6. n for information wanita di atas bukan lah student dri mesir... n kene tahu dia hanya mempertahankan saje,,,, n wanita tersebut juga student sebuah universiti di msia ..... dan aku rase ko pown belajar agama kn... n ko pown tahu siapa guru2 yang mengajar ko,, memberi ilmu pada kau.... n mesti kau tahu juge salasilah pembelajaran guru kau tue.....

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum semua wahai saudara-saudaraku...=)

    dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani... mohon kemaafan bagi empunya blog ini dengan kehadiran ke tirai sembang ini... hati nie rasa tertarik ingin menukil pandangan dan sebelum 2 juga mohon kemafaan kepada semua yang terlibat secara langsung atau tidak disini...

    " Dan jika ada dua golongan dari orang-orang mukmin berperang maka damaikanlah antara keduanya. Jika salah satu dari kedua golongan itu berbuat aniaya terhadap golongan yang lain maka perangilah golongan yang berbuat aniaya itu sehingga golongan itu kembali kepada perintah Allah; jika golongan itu telah kembali (kepada perintah Allah), maka damaikanlah antara keduanya dengan adil dan berlaku adillah. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang berlaku adil. Sesungguhnya orang-orang mukmin adalah bersaudara karena itu damaikanlah antara kedua saudaramu dan bertakwalah kepada Allah supaya kamu mendapat rahmat." (surah al Hujjurat:9-10)

    ana disini tidak menyokong atau berniat menyakitkan hati mana2 pihak...cuma renungkanlah sepertimana firman Allah ini... tidak lah perlu kita bertengkar sesama saudara... kerana ianya merugikan diri kita jua... apa yang ana perhatikan timbul isu ini dari universiti mana yang paling hebat...

    x perlulah kita nk berbalah kerana rangking universiti...sebab ianya belum menjamin kita dihadapan Allah kelak...adakah ranking yang lebih tinggi dipandang oleh Allah dahulu atau sebaliknya??kerana Allah tidak akan memandang itu semua...
    sepertimana sabda rasulullah;
    “Sesungguhnya Allah SWT tidak melihat kepada tubuh dan bentuk kamu, tetapi Dia melihat kepada hati-hati kamu.” Diriwayatkan oleh Muslim dari Abu Hurairah r.a. (2564)

    membela sesuatu institusi itu tidak salah...tapi mestilah bertempat...jgnlah sampai ia boleh menimbulkan rasa kurang senang diantara salah seorang daripadanya... ingatlah...kita semua hidup didunia tujuan hadirnya adalah sama...Allah mengingkinkan taqwa seseorang itu bukan selainnya...yang selainnya hanyalah ujian hidup semata-mata bagi orang-orang yang beriman... Allah ada mengatakan...
    ‎"Dan janganlah kamu berjalan di muka bumi ini dengan sombong.(bangga diri) Karena sesungguhnya kamu sekali-kali tidak dapat menembus bumi dan sekali-kali kamu tidak akan setinggi gunung." (QS. Al Israa : 37)

    ingatlah wahai saudara2ku... tujuan kita hadir adalah untuk ilmu dan keredhaan Allah...hiduplah saling sayang menyayangi kerana Allah...
    Diriwayatkan dari Anas bahwa ada seorang lelaki yang bertanya kepada Nabi s.a.w., “Bilakah kiamat akan berlaku wahai Rasulullah?” Beliau balik bertanya: “Apakah yang telah engkau persiapkan?” Dia menjawab, “Aku tidak mempersiapkan banyak shalat dan puasa, serta shadaqah, tetapi aku mencintai Allah dan Rasul-Nya.” Rasulullah s.a.w. kemudian bersabda, “Engkau akan bersama orang yang engkau cintai.”

    cintailah sesama saudara...insyallah cinta Allah akan turut teraih sama... tunjukkan didalam setiap diri kita ini personaliti seorang mukmin dan mukminah yang sejati...

    akhir kalam bagi ana...rangking bukan keutamaan tapi akhlak dan ilmu yang digali jadi penentu iman... ‎"Dan bersabarlah(Muhammad) dan kesabaranmu itu semata-mata dengan pertolongan Allah dan janganlah engkau bersedih hati terhadap (kekafiran) mereka dan jangan (pula) bersempit dada terhadap tipu daya yang mereka rencanakan.Sungguh Allah beserta orang-orang yang bertakwa dan orang-orang yang berbuat kebaikan." (Surah An-Nahl:127-128)
    wallahualam...
    mohon kemaafan jika sepanjang pandangan ana membuatkan kurang senang dari mana-mana pihak...kehadiran ana disini tidak lain tidak bukan hanyalah sekadar ingin mengikut suruhan ayt surah alhujurat ayat 9 tadi... salam ukhwah kerana Allah,,, wassalam =)

    ReplyDelete
  8. al ikhwan terima kasih atas nasihat itu... semoga ia menjadi iktibar bg diri ini n semua org... aminnn

    ReplyDelete
  9. ada juga yang jenis 'bang' orang xtentu pasal.Tu lah..cakap kene fikir dulu.Jangan main ikut sedap mulut je kan...huhuhu

    ReplyDelete
  10. yup betul tue.. tp biakan jerkk lah ... benda nie dh lame dh pown dh settel dh... dh ok dh skunk eheh chill yewww

    ReplyDelete