Sunday, February 17, 2013

Ujian Bila Bercinta

setiap percintaan mesti akan ada ujian.. uhuh inilah ujian yang aku hadapai... bilamana kita suke kat org laen dan kite tak suke kat org yg rapat dengan kite (kite xamik dia jdi couple kite) so mula la timbul jeles kat situ.. aku sendiri pown x taw ape yg nak dijeles kan.. uhhu dah dengan secara langsung hubungan kawan itu tetiba tercalar disebabkan itu..

okeyh aku xtaw nak buat ape dh sekarang! please la... xpayah nk jeles2 aku nie lelaki yang serba kekurangan xencem dan xkacak.. ramai lagi lelaki kat luar sane lebih hebat dari aku nie...

penat aku dok fikirkan macam mne cara untuk aku selesaikan masalah nie...
ape yang perlu aku buat untuk memperelokkan calar tu??
adakah ini semua salah aku??
kenapa aku yang perlu lalui semua ini??
hebat sangatkan penangan percintaan ini??

oh my, aku jadi buntu hilang arah pikir masalah yang berlaku..
so kepada kawan aku tu yang la makin membesarkan luka hubungan kite sebagai kawan.. kite cubalah rawat kembali hubungan itu...!! uhuh k bai

Friday, February 15, 2013

BahagiaNya Bercinta

hai.. setelah lame tidak aku menjalinkan perhubungan.. pada kali ini aku terasa amat bahagia bersama dia.. mungkin ape yang aku cari selama ini sudah jumpa.. aku berharap ia akan kekal selama-lamanye.. sebab bukan mudah untuk mengekalkan sesuatu perhubungan yang istimewa kerana ada sahaja halangan, ujian mahupown ganguan yang berlaku sepanjang perhubungan itu.. mungkin ada sahaja yang jeles, sakit hati atas kesenangan org laen.. aku mengharap sangat-sangat itu tidak berlaku..

mungkin ada yang dendam pada aku sebab aku tidak memilih dia... tapi perlu tahu kenapa aku tak memilih orang laen dan aku memilih dia yang sekarang ini.. sebab dia hampir sama dengan ex aku yang dulu..
itu la yang aku tercari-cari selama ini.. akhirnye aku jumpe orgnye.. walaupown aku takowt untuk melaluinya sebelom nie. tapi aku cube sedaya upaya dengan beraninye untuk cube bercinta semula.. dan aku kini telah pown melaluinya.. malahan kebahagiaan itu ada sebenarnye..

mungkin warna kulit kite berbeza.. tapi hati kita saling menyayangi... mungkin kita tidak sama tinggi tapi kita saling mencintai.. percaya antara satu sama lain itulah cara untuk menuju kebahagian.. jangan curang,, haruslah jujur dalam setiap perlakuan... kite sayang bie kie

BroadBand Maxis

hai asalamualaikum semua... uhuhu rasenye lama gilakan x berblog nie uhuhu sebelom nie aku xde mood nk berblog.. dan sekarang tetiba ada semangat nk berblog nie, sejak dah menjadi seorang student semula.. tetiba semangat nk berblog itu datang..

huh dah 2 bulan aku jadi student perghh sebelom nie tersangat lah boan bila dudok hostel sebab xde tenet .. so skunk aku dah ada broadband.. kah kah kah..

dulu aku bukan maen lagi kutuk kelambatan line broadband.. kini aku sendiri yang pakai.. broadband menguji kesabaran aku.. dari sini mungkin aku bole belajar bersabar...

bukan ape takowt broadband nie kene hempas pulak dengan aku sebab lambat sgt hahaa

pape pown xde gambar yang aku nk post kali nie.. so tunggu entry akan datang yea... see u... muwwahhhhh

Friday, November 16, 2012

Pray4Gaza

Assalamualaikum!!, di Sini Aku Ingin SaranKan Kepada Umat Islam, TerutamaNya Warga Malaysia Untuk membaca Doa Qunut Nazilah ...

Doa Qunut Nazilah dibaca ketika saat-saat genting sepertimana keadaan di Gaza, Syiria, Myanmar, dan Lain-lain lagi tempat.....

Bacalah dalam setiap solat kita....


Monday, September 10, 2012

Selamat Pengantin Baru

 بارك الله لكما وبارك عليكما وجمع بينكما في خير

Assalamualaikum,, okeyh entry kali ni aku nak masukkan pasal satu majlis walimah akak sedara aku Khadija lebih mudah dipanggil ija.. Selamat pengantin baru moga kekal hingga akhir hayat insyallah..

majlis pernikahan yang berlangsung pada 7hb september 2012 pada waktu malam.. dengan sekali lafaz beliau sah menjadi isteri kepada raziy 


okey aku memang jeles nengok gambar2 yang askar2 tok wan nie masukkan, sebab aku xde pada hari tersebut... memang sangat nampak meriah .. perghh best laa.. sebab dah lame cucu tok wan nie xde yang bersanding kan... huh... 




















hahaa kekadang bila nengok orang berkahwin nie terasa jeles sangat2 ... dan terasa ingin berkahwin ... 
bila lah agaknya giliran aku kan.. xsabar pulak rasanye..










huh aku hanya boleh kongsikan gambar je.. sebab aku pown xde kat situ.. semoga gambar ini menjadi kenangan kepada si mempelai ...

Apa yang pasti aku mendokan mempelai kekal bahagia aminn....

k bai

Friday, September 7, 2012

5 Juta!!!

Assalamualaikum... perghh terkejut sikit aku kali nie.. dok syok2 dgr lagu najwa latif cinta muka buku yang viewer dia dh mencecah 7juta... terperasan pulak satu video nie lagu dari sleeq n najwa latif - untuk dia viewer dia dh 5juta lebih... perghhh cepat gila....
top juge lagu najwa latif n sleeq nie..
ape2 pown tahniah lah buat diaorg...

jom layan lagu dari najwa latif n sleeq - untuk dia


selamat menonton yew.. k bai

Thursday, September 6, 2012

Selamat Hari Raya (Beraya DiPerantauan)

Assalamualaikum, huh setelah sekian lama aku menyepi dari berblog kan.. blogwalking pown apetah lagi.. entah sejak sebelom raya hari tu aku terasa mood itu telah hilang.. mgkin ini gara-gara aku first time beraya tanpa keluarga..

okeyh lah skunk aku nak kongsi sikit pasal pengalaman aku menyambut raya di perantaun (perlembahan Nil) mesir.. huh malam raya aku memang sangat bosan.. pergi bertakbir diAsrama Pelajar Johor.. dan sepanjang malam itu aku tak tidur.. aku menunggu untuk berskype dengan family aku..

Pada jam 3.30pagi waktu mesir dan 9.30pagi waktu malaysia barulah aku start berSkype dengan family aku, huh dah lame aku x bersua muka dengan diaorg hampir setahun lebih.. dan di saat berskype memang mak aku xbercakap dengan aku.. sebab dia sedih.. uhuhuh sape tak sedeh kowt anak jauh diperantauankan....

huh aku pown sedeh juga pagi tu.. nengok adik aku pown sedeh.. sampai ada yang tak nak bercakap dengan aku.. perghh memang aku terasa saat itu... tp aku lelaki kene la tahan air mata itu.. tapi menangis dalam hati je la...

jom la nengok aku ada nak kongsi sikit gambar aku ada print screen waktu aku tengah berwebcam dengan family aku







huh tu lah sikit yang sempat aku print screen, inilah family aku... walaupown dalam gambar pada tahun ini kekurangan sorg tapi bila aku berskype macam nie.. aku terasa seperti berada di kampung... hilang kerinduan ketika ini..

hambis je berskype aku pown dok lah berkemas, bersiap untuk aku pulak yg pergi sembahyang raya,, 6.45pagi waktu mesir aku dh kuar umah dh... untuk bergegar ke masjid bertakbir bersama student malaysia yang telah di susun atur oleh persatuan pelajar di sini.. okey sangat meriah dan terasa takbir di malaysia... 


okey gambar aku kat atas nie lepas sembahyang raya,, aku bersama senior aku time sekolah dulu ... huh dia pown dh habis belajar kat mesir dan nak balik malaysia dh.. humm 

lepas sesi bergambar semua aku pown bergerak ke masjid laen pulak ada sanad hadis musalsal dengan Syiekh Nuruddin.. aku rasa ramai yang kenal kowt. start pukol 9pagi.. dan tamat pada zohor... humm cadangnya lepas kelas syiekh nie nk ke ke arma (asrama Malaysia) sebab ada open house tetapi dapat info dari membe yang mana makanan telah habis.. huh xpew la mgkin xde rezeki kowt... dan selepas kelas syeikh je aku terus je la balik umah rehat...

Raya ke2 pulak aku sebok mengsiapkan dewan tok sambutan Hari Raya peringkat negeri johor di Asrama Pelajar Johor, Majlis Bermula malam... tapi aku kena sampai awal,, sebab aku di tugaskan sebagai ADHOC persiapan, dan aku perlu untuk menyiapkan dewan untuk kegunaan malam tersebut..

dan banyak juga acara yang menarik pada malam itu.. seperti dikir barat, sketsa, sajak... cabutan bertuah



huh dalam gambar nampak x ramaikan.. tapi sebenarnya ramai.. tapi ada sesetengah dah balik sebab sesi bergambar selepas jamuan.. jadi yang dh makan ada yang balik... tapi ok la walaupown tahun nie ramai yang balik beraya kat malaysia,, tetapi sambutan tetap meriah... ohh aku akan sangat merindui majlis sambutan hari raya seperti ini... 

dan selepas beberapa minggu beraya... rumah aku pulak ada buat open house.. dan khusus untuk orang2 johor jew.. aku terget jemputan dalam 100org je... masak pown simple2 jee... aku masak laksa.. tak taw la laksa johor ke pining.. tp dapat pujian org cakap laksa tu sedap hehe bangga beb...

dan tok open house aku ada sediakan video.. sarilah yew video kurang kualiti sebab aku record gune handset cikai2 jew... okey korg boleh la nengok ea.. 




nie la sedikit video yang aku buat.. dan dalam nie video nie xde aku.. sebab aku lah yg record ... kih3...
ok ape2 pown aku nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin .. andai aku ada tersalah bahasa,, terkasar,, klw ada yang terasa dengan entri2 aku nie.. ada yang aku tersinggung perasaan... humm sampai sini jew kowt tok entry aku kali ni.. tapi ape2 pown.. pengalaman aku beraya diperantaun nie sangatlah indah,, seronok walaupown berjauhan dengan keluarga... ok bye bye jumpe di ENTry baru nnti yeww assalamualaikum

Monday, July 30, 2012

10 Pertama Ramadhan di CAIRO

Assalamualaikum,
alhamdulilah telah berlalu 10pertama di dalam bulan ramadhan, yang dipanggil rahmat... dan akan masuk 10 kedua ramadhan iaitu magfirah (pengampunan) okey apabila masuknye 10ke 2 dalam bulan ramadhan ini, kite di galakkan untuk memperbanyakkan memohon maaf, solat taubat, insyallah segala dosa2 kite yang lepas akan diampunkan,,, xsemua org akan dipilih akan memasuki 10ramadhan ke2 nie... keranas sudah pasti dan yakin pasti ada dikalangan kite telah bocor puasa atau telah terPONTENG puasa pada 10 awal dalam bulan ramadhan... hummm dan kite beruntung masih diberikan rahmat untuk memasuki 10ramadhan ke2 (magfirah) dan mengharapkan antara kite semua dapat meneruskan perjuangan dalam berpuasa ini sehingga penghujung ramadhan / 10 ramadhan terakhir ITQUN MINANNAR (ditutup pintu2 neraga dan du buka pintu2 syurga) sewaktu itu kite ambil lah seluas2 peluang yang ada.....

10ramadhan pertama memang banyak sangat pengalaman aku di bumi anbia ini, dan ada yang telah aku cerita kan kat korg semua pada entry-entry yang lepas, dan memang amat teruji ramadhan dekat sini, sebab hampir 17jam berpuasa,

walaupown ini pengalaman pertama aku berpuasa kat sini, tapi banyak kenangan-kenangan manis aku sewaktu berpuasa kat sini...

memasak sendiri, itu sudah semestinya, okey kali nie aku nk kongsi antara menu2 juadah berbuka aku dibumi anbia ini

ikan keli sira sambal hijau


ketam masak lomak cili api

ungkep ayam

huh itu antara juadah berbuka yang sempat aku snap dan simpan, dan ada dah juadah2 laen yang aku dah post kat entry-entry lepas, huh masak simple2 je, maklum la org bujang.. satu hari satu menu sebab ape?? sebab org bujang malas nak masak keh3, jdi wahai wanita2 yang baca nie jangan jadi malas-malas taw, nnti xde org nak masuk meminang pulak hahaaa...

ape2 pown selamat berpuasa untuk semua org muslim semua, semoga kite semua dapat menghabiskan ramadhan kali ini dengan lebih bermakna, dengan byk amalan baik kite

salam ramadhan buat semua...

jumpe lagi pada entry akan datang nnti yew.. :)

Thursday, July 26, 2012

Seminggu Ramadhan di Cairo

asalamualaikum...
hari nie tetiba rajin dan bersemangat nak update blog, sebelom nie tak semangat nak update sebab sewaktu 4 ramadhan ada musibah berlaku kat kawan aku...

okey malas dah nak cerita musibah yang berlaku,, humm 7ramadhan dh n dh nk masuk 8ramadhan.. ada yang dh ponteng puasa kew? mcm mane tadarus al quran korang dah sampai juz tujuk kew??
tu korg jawab lah sendiri

ramadhan2 yang lepas memang banyak pengalaman yang seronok ada yang duka ada yang cita ada yang riang ada yang ria.. hahaaa

tp biasalah kan setiap ape yang berlaku pasti ada hikmah tersendiri...

2hari lepas aku punya lah masak sedap2 sekali berbuka sorang2 kat rumah, housemate semua keluar huhu sedey juge lah time uh.. terus teringat kat family .....

ermm dan hari nie berbuka bertiga okey lah kan ada peneman, hari nie kononnye nak buat nasi lemak tp cancel jadi juadah hari ini nasi putih, ayam masak kicap,,,

dan  yang paling istimewa sekali adalah BUAH MELAKA hehee homemade taw kih3.. okey sedap juge lah kuih uh, mengidam pulak tetibe.. nengok dalam almari kat dapur ada tapung pulut.. so ape lagi.. pergi buat terus hihi...



okey kuih nie amat menyelerakan untuk santapan juadah berbuka puasa. ... memang awesome hehe
KUIH BUAH MELAKA heehe,, ada housemate xcaye.. siap bole tanya nie belikew?? perghh adake patut dia xcaye aku buat kuih nie sendiri haahaa....

okey walaupown xsecomel kuih yang org perempuan buat tp ia enak dimakan hihihi

okey setakat nie je la tok hari ini...

dan pesanan aku tok korang sempena bulan ramadhan nie, perbanyakkan amalan, kurangkan bercakap benda yang x berfaedah,,,

al quran tu ... sepatut nye dah juz 7 dh korg baca,,,,,

okey hanya peringatan untuk diri aku dan korg semua.... okey salam ramadhan

Tuesday, July 24, 2012

SEKALI LAGI DIBERI AMARAN

assalamualaikum,
okey sekali lagi aku kene,, tak taw plak kan yang klw kat groupe fb xleh nk promote or pape laa hurmm dan aku diberi inbox seperti berikut


okeyy aku pown x heram mne pown ....
xpayah susah2 nak suruh aku belah dari groupe tu... ,, aku sendiri akan kuar dari groupe tue sendiri tanpa segan dan silu,, mintaa maaf lah banyak2 yew,,

pape pown terima kasih banyak2 atas bendA Ini.....

aku pown mcm nk tergelak pown ada lah ... ingat ape lah org nak inbox aku.. rupenye menatang niee. aduyaiiii,..,.

gelak sorg2 aku nengok...

malas aku nak layan benda nie...